Hoe een goed doordacht takenbord het leven van een leerkracht een pak makkelijker maakt

Een takenbord is onmisbaar bij een vlot verloop van een dag in de klas.

Het handige is dat je zo’n takenbord al vanaf de jongste klassen kan invoeren. Naarmate de leerlingen ouder worden, kunnen ze meer verantwoordelijkheden aan.

Een goed draaiend takenbord verbetert de algemene sfeer in de klas. Je creërt een gedeelde verantwoordelijkheid en hoeft niet de hele tijd achter de leerlingen hun vodden aan te zitten.

Het takenbord maakt het leven van de leerkracht een pak makkelijker. De laatste tijd liep het mijne niet zo goed meer dus heb ik het vernieuwd.

Een takenbord opstarten doe je zo.

Kijk goed rond in de klas en lijst alle taken op die je kan uitbesteden aan de kinderen.

Denk goed na over de precieze invulling van de taken. Zo ontstaan er geen tijdrovende discussies over wie nu precies wat moet doen. Hang de taken zo op dat er een logische volgorde in zit. Wat eerst moet gebeuren, hangt dus bovenaan.

Geef het takenbord een strategische plaats. Jij en de kinderen moeten het kunnen zien. Ook de namen moeten vanop afstand leesbaar zijn.

Zo ziet mijn takenbord er nu uit:

Mijn klasthema is Schip Ahoy.

En het werkt zo:

Elke maandag is er een nieuwe “eerste stuurman”. Dat gaat volgens klasnummer. De eerste stuurman haalt het takenbord leeg en de kinderen mogen volgens klasnummer hun weektaak komen kiezen.

Op zoek naar inspiratie voor een takenbord?

Takenborden op Pinterest

Probeer ook eens Engelstalige zoektermen zoals classroom jobs of class jobs display. Zo vind je nog meer ideeën.

Takenborden op Klascement

Je kan ook inspiratie zoeken op Klascement. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, vind ik met de zoekterm “takenbord” 28 leermiddelen.